Історія школи

 Історія держави й будь-якого населеного пункту тісно пов’язана й переплетена з історією розвитку освіти.  А історія кожного навчального закладу є невід’ємною частиною розвитку міста або села. Так,  і   Конотопська  загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів № 7, один із найстаріших навчальних закладів міста, – це органічна частина минулого, сьогодення і майбутнього Конотопа. 

     Історія Конотопської школи № 7 бере свій початок від церковно-парафіяльних шкіл, що діяли у ХІХ ст. на Загребеллі при церквах святого Миколая та Богоявленській,  і є історією двох шкіл: № 6 і № 7.   

     У 1928-29 роках по вулиці Петровського було збудоване та здане в експлуатацію  нове приміщення школи № 7, яка отримала статус семирічної й назву «Школа колгоспної молоді».  У 1937 р. відбувся перший випуск  семирічної школи № 7  Наприкінці 30-х років школа № 7 отримала статус середньої, і в  1941 р. відбувся перший довоєнний випуск учнів середньої школи № 7.

     У приміщенні колишньої Миколаївської  церковно-парафіяльної школи функціонувала ще одна школа, яка у 1933 р. була переведена у колишнє приміщення Конотопського окрвиконкому (нині вулиця Конотопських партизан) і   працювала до початку війни як початкова школа № 6.

     У 1944 р. школи № 6 та № 7 перепрофілюють, і вони розпочинають новий навчальний рік як чоловіча – школа № 6 та жіноча – школа № 7.  У 1949 році школи № 6 і 7 здійснили свій перший післявоєнний випуск.  

     З 1953-1954 н.р. знову було введено спільне навчання хлопців та дівчат, і школа № 6 стала працювати як початкова, а № 7 – як восьмирічна.

     У 20-50 роках ХХ ст. директорами шкіл № 6 і № 7 були Маїрко Г.Г., Лисенко Г.О., Савченко О.М., Забіяка В.Я., Данько М.М., Косач О.М. та Писаревська О.Д.

     У 1968 році школи № 6 і 7 були об’єднані в одну школу № 7, яка отримала статус середньої й у 1970 р. здійснила перший випуск 10 класу.

     У 70-х роках минулого століття наш навчальний заклад підтримував дружні стосунки з учнями Галюгаївської школи Ставропольського краю, де похований наш випускник, Герой Радянського Союзу П.І.Руденко, а у 80-х роках ХХ ст. школа № 7 встановила партнерські зв’язки зі школою в селищі Звєрино (Болгарія), і в 1988-1989 роках ці навчальні заклади обмінялися   делегаціями.

     13 років, з 1981 по 1995, директором школи була Голуб З.І. досвідчений, ініціативний, талановитий педагог, за роки керівництва якої наш навчальний заклад змінив не тільки свій зовнішній вигляд, була  збудована нова простора їдальня, а й  значно оновлений навчально-виховний процес, завдяки чому школа стала базовим навчальним закладом у місті з окремих предметів. 

     У 2002 – 2005 роках за ініціативи та фінансування випускника школи № 7 Сура Євгена Георгійовича місцевою благодійною організацією “Світанок” велося  будівництво нового приміщення основної школи, урочисте відкриттяякого відбулося 1 жовтня 2005 р., а навчальні заняття у  ньому для учнів 5-11 класів розпочалися 12 грудня 2005 р., і цей день став традиційним святом – Днем школи.

     Усі приміщення навчального закладу обладнані КМБО “Світанок” за меценатські кошти, благодійна організація і  надалі продовжує опікуватися рідною школою. Вона є надійним партнером, який допомагає у вирішенні багатьох питань життєдіяльності нашого навчального закладу.

     А з 2006 року  за ініціативи  та фінансування  ради меценатів благодійна організація “Світанок” по вул. Петровського на місці старої будівлі школи розпочалося будівництво нового триповерхового приміщення  для початкових класів.

     У 2009 році на території школи був відкритий пам’ятник видатному діячу козацької доби Григорію Гуляницькому,  ім’я якого у 2010 року присвоєно школі.

     У 2009 році наш навчальний заклад святкував  80-річний ювілей. За весь період свого існування школа № 7  здійснила 63 випуски.  Тут навчалися Герой Радянського Союзу, льотчик П.І Руденко.; чемпіон Європи, світу, Олімпійських ігор з греко-римської боротьби М. Маміашвілі; чемпіон   Європи та світу  з греко-римської боротьби С. Цвір; чемпіони  Європи   з греко-римської боротьби О. Блохін та Р.Жуков; чемпіон та рекордсмен України, європейських змагань зі стендової стрільби І.Тельний.

     Директорами школи в  ІІ половині ХХ та на початку ХХІ ст. були: Шматко І.Т. (1965-1970 р.р.), Шульженко Ф.І. (1970-1980 р.р.), Воробей М.М. (1980 -1982 р.р.), Голуб З.І. (1982-1995 р.р.), Бібік В.В. (1996 .-1998 р.р.), Лемещук С.Х. (1998- 2000 р.р.), Заїка О.С. (2000-2002 р.р.). 

     З 2002 р. колектив школи очолює Пустовойт Сергій В’ячеславович, під керівництвом якого навчальний заклад не тільки зберіг традиції та надбання попередніх років, а й активно впроваджує новітні педагогічні технологій в навчально-виховний процес. 

     У 2006 році була підписана угода про співпрацю між нашою школою та Голосіївською гімназією № 59 ім. О.М.Бойченка (м. Київ), у рамках якої проводилися спільні засідання дебатного клубу, тренінги, «майстер-класи» та «круглі столи».

     Головним напрямком діяльності школи на сучасному етапі є формування успішної конкурентноздатної особистості з активною громадянською позицією. З цією метою у рамках програми «Моя маленька Батьківщина», який реалізуємо спільно з Конотопською місцевою благодійною організацією «Світанок», у 2007-2010 роках працювали над створенням моделі навчального закладу громадянського спрямування за проектом «Школа громадянства та життєтворчості», а з 2010 року розпочали роботу над проектом «Здоров’я та успіх».

     У нашому навчальному закладі обладнані усі навчальні кабінети, серед них інформаційно-комунікативних технологій та комп’ютерний, які підключені до мережі Internet, лінгафонні,  українознавства; у бібліотеці створений інформаційно-довідковий центр. Шкільний історико-краєзнавчий музей «Моя маленька Батьківщина» став центром громадянського виховання, а найбільшій в області спортивний зал –  центром фізкультурно-масової та оздоровчої роботи, високий рівень якої підтвердили результати Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання у навчальних закладах України, у якому Конотопська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 у 2008 р. стала переможцем та посіла 1 місце серед загальноосвітніх навчальних закладів нашої держави.  У 2009 році команда   школи стала чемпіоном області в змаганнях «Біола – «ігри чемпіонів» та була нагороджена поїздкою в Міжнародний табір «Артек».

     Ми беремо участь у реалізації всеукраїнських проектів різного спрямування та створюємо власні, ведемо пошукову та дослідницьку роботу,   багато подорожуємо територією України та здійснюємо туристичні походи  по маршрутах рідного краю, є активними учасниками предметних олімпіад, різноманітних конкурсів, змагань. Так, за підсумками 2009-2010 навчального року учні школи зайняли на міському, обласному та всеукраїнському рівнях  97 призових місць в  45 інтелектуальних, творчих, спортивних та туристичних  змаганнях,   переможцями стали 143 учні 3-11 класів, тобто кожний 3-ій. 

     Серед педагогів нашого навчального закладу – відмінники освіти України, лауреати міських і обласних турів Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» та міської педагогічної відзнаки «Феліца»,  нагороджені почесними відзнаками: «Спортивна особистість Сумщини 2008 року» та нагрудним знаком  «В.Сухомлинський».

     Конотопська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 імені Григорія Гуляницького – це сучасний навчальний заклад, у якому створені всі необхідні умови для навчання, розвитку й виховання підростаючого покоління.  А наші досягнення  дають підставу  впевнено дивитися в майбутнє, примножуючи славні традиції одного з найстаріших навчальних   закладів міста.  

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *